Kolossa Tamás független informatikai szakértő
EU K+F pályázatok és projektek értékelője
Magyarország, Budapest

A brüsszeli pályázatok elbírálásában immár több mint tíz éves tapasztalatom van. Elsősorban az informatikai biztonsági projektek elbírálásában (FP7 és ICT PSP), valamint futó projektek ellenőrzésében vettem és veszek részt. Dolgoztam többek között eGovernment témában, valamint a digitális tartalom menedzsment és a digitális nyelvi technológiák területén is. Azonosító számom az EC szakértői adatbázisban (CORDIS/EMM): EX2002B062558.

Szakterületi kulcsszavak: informatikai biztonság, digitális identitás menedzsment, magánélethez való jog, kritikus informatikai infrastruktúra, felhő, open data, big data, közadat, digitális tartalom, digitális nyelvi technológiák, szemantikus web, adatbázis-tervezés-építés és menedzsment, IT stratégia, adatbázis menedzsment, IT projekt-tervezés és menedzsment, tudásmenedzsment, e-kormányzás, e-üzlet.

Elérhetőség:
Contact Form via Tomix Photo, Linkedin

2006 és 2010 között az Európai Bizottság Informatikai és Média Főigazgatóságán (ma DG Connect) a Trust & Security osztályon dolgoztam nemzeti szakértőként, ahol megtanulhattam, hogyan készítik elő a szakemberek a pályázati felhívásokat, hogyan szervezik a munkát a Bizottság tisztviselői, segítettem a csatlakozó nemzetközi konferenciák rendezését, a pályázati ismeretek terjesztését a tagállamokban, az elbírálások lebonyolítását és részt vettem a futó projektek adminisztratív támogatásában.

2006 előtt az akkori Informatikai Minisztériumban a Magyar Információs Társadalom Stratégiájának kidolgozásáért felelős tárcaközi bizottság titkárságát vezettem. Azt megelőzően projekt menedzserként és adatbázis fejlesztőként dolgoztam számos vállalkozásnál, illetve a régi OMFB-nél az első GIS nemzeti program menedzselésében vettem részt.

1986 és 2003 között informatikai újságíróként kerestem a kenyerem. Legszebb éveim a Computerworld-Számítástechnika hetilaphoz, majd a Computer Panorámához, s végül a BYTE Magyarországhoz, egy amerikai eredetű havi magazinhoz kötődnek. Akkoriban ez volt a szakma legtekintélyesebb lapja, aminek alapító főszerkesztője lehettem. 1989 óta vagyok a Neumann János Számítógéptudományi Társaság bejegyzett informatikai szakértője.

Eredetileg gépészmérnöknek tanultam. Kedvenc időtöltésem az olvasás, az asztalitenisz, a biciklizés, sízés és a DIGITÁLIS FOTÓZÁS. De a legkedvesebb hobbim ma is a számítógép. Hiszek abban, hogy az információs társadalom hamarosan elvezet minket a tudástársadalomba - ha akarjuk, ha nem. Bár sok szó esik róla, kevesen látják világosan: az információs társadalom sokkal több, mint az információs technológiák összessége. A technológia csak eszköz. A cél az a hozzáadott érték, amit az új módon előállítható információkkal nyerünk - legyen szó az egészségügyről, a mezőgazdaságról, a közlekedésről vagy akár a kormányzásról. Ez igazán a közeljövőben lesz még világosabb, amikor a BIG DATA új gazdaságot teremt.

"Ha úgy tanítunk ma, ahogy tegnap gondolkodtunk, elraboljuk gyermekeink holnapját."
John Dewey