Az EU K+F és Innovációs forrásai

Az Európai Unió 6. Kutatásfejlesztési Keretprogramja (FP6, 2002-2006) még nem érte el a 18 milliárd eurót. Az FP7 (2007-2013) már több mint 50 milliárd euróval gazdálkodott. Az új Horizon2020 keretprogramban 2014 és 2020 között már több mint 80 milliárd euró fordítható a közös európai K+F célokra. Jelenleg már a keretprogram első kétéves munkaprogramra zajlik.

A Horizon2020 más programokat vagy ezközöket is magában foglal, mint például a kutatók cseréjének támogatása, a Versenyképességi és Innovációs Keretprogram (CIP, amely az ICT PSP programot is tartalmazza), vagy az Európai Technológiai Intézet pénzügyi kerete a tudáscentrumok számára. A Horizont2020 stratégia három fő célrendszere:

A keretprogramot keresztül-kasul szelik az informatikai fejlesztéseket is tartalmazó alprogramok (és leendő pályázatok), hiszen valamirevaló fejlesztés ma már az információs technológiák nélkül elképzelhetetlen. De az információs és kommunikációs technológiák (ICT) -- ahogy eddig is --, külön, kiemelt fontosságú stratégiát kapnak.

Az ICT ágazat az Európai Unió gazdaságának mintegy 5 %-át képviseli, de ez az arány az európai növekedés legalább ötven százalékát generálja! Az európai K+F olyan nagy sikereket mutathat fel, mint például a GSM, a 3G és 4G mobilhálózatok, a DVB szabvány, az OLED. Az FP7-ben az ICT 9 milliárd eurót kapott; a Horizon2020-ban ennél 50%-kal több forrást biztosítottak. Az új európai ICT stratégia fókuszai a következők:

  • Új generációs rendszerek és komponensek, beleértve a mikro- és nanoelektronikát, fotontechnikát, beágyazott rendszereket.
  • Új generációs számítógéprendszerek és technológiák.
  • A jövő internetének infrastruktúrái, technológiái és szolgáltatásai.
  • Információmenedzsment és tartalomfejlesztési technológiák, beleértve a digitális kreativitást is.
  • Fejlett interfészek és robotika.

A keretprogram az előzőkhez képest számos egyszerűsítést tartalmaz mind a program struktúrájában, mind a szervezésben és menedzsmentben, de különösen a részvételi feltételek terén annak érdekében, hogy tovább könnyítsék a kis- és középvállalkozások csatlakozását.

"Nem az az igazi feladat, hogy meglássuk, amit még senki nem látott, hanem az, hogy olyat gondoljunk, amit még senki nem gondolt arról, amit egyébként mindenki lát."
Schopenhauer